AP: 10 büyükelçiye yönelik açıklamalar anlaşılmaz ve mesnetsizdir

Avrupa Parlamentosu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedef gösterdiği 10 büyükelçiye açıkladığı tedbirlerin “anlaşılmaz” ve “mesnetsiz” olduğunu söyleyerek, Kavala kararının AİHM tarafından alındığını hatırlattı.

AP: 10 büyükelçiye yönelik açıklamalar anlaşılmaz ve mesnetsizdir
26 Ekim 2021
09:22

Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor ile Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Sergey Lagodinsky, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, tutuklu iş insanı Osman Kavala ile ilgili ortak açıklama yapan 10 ülkenin büyükelçisinin "istenmeyen kişi" ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı'na talimat vermesine tepki gösterdi.

Euronews'in haberine göre, yapılan ortak yazılı açıklamada Erdoğan'ın söylemi için "Anlaşılmaz ve mesnetsiz" denilirken, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması kararının büyükelçiler değil AİHM tarafından verildiği hatırlatıldı. Açıklamada Türkiye'ye bir kez daha Kavala ve Demirtaş davaları başta olmak üzere, uluslararası taahhütlere ve AİHM kararlarına uyma çağrısı yapıldı.

Açıklamanın devamında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iş adamı Osman Kavala'nın tutukluğuna ilişkin açıklamaları nedeniyle 10 büyükelçiye yönelik açıkladığı tedbirler anlaşılmaz ve tamamen mesnetsizdir. Bunları ancak dikkati gerçek acil sorunlardan, iç ve ikili ilişkilerden uzaklaştırma girişimi olarak değerlendirebiliriz” denildi.

Kavala'nın bırakılmasına karar verenlerin büyükelçiler değil Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olduğu ve Türkiye'nin Osman Kavala davasında olduğu gibi Selahattin Demirtaş davasında da AİHM kararlarına uymakla yükümlü olduğuna dikkat çekildi.

Kavala’nın serbest bırakılmasını ne büyükelçilerin ne de hükümetlerinin istediği kaydedilen açıklamada, AİHM’in 2019 yılı Aralık ayında Kavala’nın serbest bırakılmasını talep ettiği ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin de daha sonra altı kararla bunu yinelediği kaydedildi.

"Hala önlenebilecek ciddi bir diplomatik krizin eşiğindeyiz" denilen açıklamada Türkiye'ye daha kötü bir senaryoya yol açabilecek adımlardan kaçınma çağrısı da yapıldı. Hukuk devleti ve adi yargılanmanın demokrasinin temel ilkeleri olduğu ifade edilen açıklamada "Türkiye'yi, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davaları başta olmak üzere, uluslararası taahhütlerine uymaya ve AİHM kararlarına uymaya bir kez daha çağırıyoruz" denildi.

Avrupa Birliği'ne de ortak bir tepkiyi koordine etmesi çağrısında bulunuldu.

CHP'den 'Squid Game'li miting daveti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarın Mersin'de katılacağı ve “Milletin Sesi” isimli ilk seçim mitingi ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Miting öncesi kentte Netflix'te izlenme rekoru kıran Güney Kore yapımı "Squid Game" adlı diziyi anımsatan bir yöntemle çağrı yapıldı. Mitinge davet kartında "Oyunu sonlandırmak için, 4 Aralık Cumartesi 13.00" mesajı yazıyor.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı: Yetkilileri sevgi sözcükleri, merhamet duyguları göstermek yerine haklarımızı vermeye çağırıyoruz

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Ferman Kurtel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, “İlgilileri, yetkilileri, 3 Aralık’ta sevgi sözcükleri, merhamet duyguları göstermek yerine haklarımızı vermeye ve hemen harekete geçmeye çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

SES: Bizleri yok gören düzenlemeyi biz de kabul etmiyoruz

SES Ankara Şubesi, düzenlemeye, “sağlıkçılar arasında ekonomik ayrımcılık yapıldığı” gerekçesiyle tepki gösterdi. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, açıklama yaptı.

1000

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan web sitemiz sorumlu tutulamaz.

0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan sen ol.